tisdag 4 juni 2013

SYRENBLOMSSAFT

Hej!
Här har vi en solig dag.
För min del står trädgårdsarbete på tur...
...och så röra i syrenblomssaften förstås...
Jag satte till en sats i lördags.

Härligt med en korg syrenklasar.
Bedövande doft i köket.

Här fick blommorna och krypen ett bad innan sockerlagen slogs på.
Nu står det i kyskåpet.
Ska silas upp på torsdag.

Här är receptet om någon vill prova:


SYRENBLOMSSAFT

40-60 klasar bondsyren
1-1½ kg strösocker  (jag tog ca 1 kg)
50g vinsyra el.citronsyra
1citron
1,5 liter vatten

Skaka blomklasarna rena från ev.småkryp.
Lägg blommorna i en kruka.
Koka upp vattnet .Rör ner sockret och rör tills det är helt löst.
Lös upp vinsyran i lite sockerlag.Blanda sedan ner det i sockerlagen.
Häll lagen över syrenklasarna.
Riv skalet på citronen.Dela citronen och pressa den.Häll ner saft och rivet skal i lagen.
Täck över.

Låt stå svalt i 5 dygn.Rör om ett par gånger om dagen.
Sila.
Förvara svalt el. frys in.
Spädes med vatten som vanlig saft vid serveringen.

Servera gärna ur en fin glaskaraff,så blir vardagen en fest! Eller hur?


Ha en bra dag!
Margareta

3 kommentarer:

Fågel Blå sa...

åhh känner doften ända hit!
Och tack för receptet!
Kanske man skulle prova!
karmar Kathrine

Solstrimmor sa...

Mången saft har jag gjort i mina dar men aldrig syrenblomssaft! Så spännande!

Kram Eva-Mari

blockethuset sa...

Spännande..har aldrig hört talas som denna saft. Jag som går och väntar på fläder. Men detta kanske man skulle testa, trädgården är ju liksom full!
kram
carina